Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
İhtiyaç kredisi kullanmak isteyenlerin bankadan alabileceği toplam nakit para belirlenirken birçok faktör ön plana çıkıyor. Belirleyici en önemli unsurlar; kredi geçmişiniz, gelir seviyeniz ve mevcut nakit/borç durumunuzdur. Geçmişte 100 bin lira kredi çekmiş olsanız bile bankaların size tanıdığı borç limitinin üzerinde bir seviyede borcunuz varsa şimdi çekebileceğiniz miktar çok daha az olacaktır.
İhtiyaç Kredisi Üst Sınırı Ne Kadar?
Bankalar genel anlamda ihtiyaç kredisinde farklı politikalar takip ediyor. Örneğin bazı bankalar maaşını kendilerinden alan devlet memurlarına 100 bin liranın üzerinde ihtiyaç kredisi limiti verebiliyor. Özel sektör çalışanlarına da aynı şekilde daha yüksek limit tanıyan bankalar mevcut. Ancak genelleme yapılması gerektiğinde ihtiyaç kredisi alırken bankaların ortalama sağladığı nakit para üst sınırı 50 bin Türk Lirası civarında.
50 Bin Liranın Üzerinde İhtiyaç Kredisi Çekebilir Miyim?
İhtiyaç kredileri genel olarak herhangi bir ipotek gerektirmez. Banka ile imzaladığınız sözleşmenin hemen ardından para hesabınıza yatırılır. Küçük tutarlı krediler oldukları için banka kişiden güvence talep etmez. Ancak kredi miktarınızı artırmak istiyorsanız İpotekli İhtiyaç Kredisi seçeneklerini değerlendirmeniz gerekir. Günümüzde birçok banka müşterilerine çeşitli ipotekli ihtiyaç kredisi seçenekleri sunuyor. Bankaya teminat olarak göstereceğiniz gayrimenkulün değerine göre de alabileceğiniz kredi miktarı değişiklik gösteriyor.
Not: Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan 2016 yılı raporuna göre ülke genelinde 2016 yılında çekilen nakit ihtiyaç kredilerinin ortalaması 11 bin 600 Türk Lirasıdır. Genel olarak ihtiyaç kredilerinin 10 bin lira ve altındaki acil masraflar için tercih edildiği raporda yer almaktadır.
İhtiyaç Kredisi Kullanma Şartları
Yasal olarak 18 yaşını doldurmuş gerçek kişiler banka ve finansman kurumlarına başvurarak en fazla 48 ay vade ile ihtiyaç kredisi kullanabilse de uygulamada kişilerin kredi çekebilmek için düzenli gelir sahibi olması, bankalarda herhangi bir borcu bulunmaması ve krediyi ödeyecek maddi gücünü ispatlaması bekleniyor. Birçok banka 20 yaşın altındaki bireylere SGK geçmişinin yeterli seviyeye gelmemesi veya askerliğini yapmamış olması gibi nedenler ile kredi tahsis etmiyor. Bankaya yapılan başvurular kredi tahsis birimleri tarafından tek tek değerlendirilerek onaylanıyor. Kredi tahsis birimleri bazı durumlarda kullanıcıların kredi taleplerini tamamen reddettiği gibi, talep edilen toplam kredi miktarının altında rakamlara da onay verebiliyor. Örneğin 50 bin lira ihtiyaç kredisi talebinde bulunan bir kişi için kredi tahsis birimi 20 bin liralık bir onay işlemi de gerçekleştirebiliyor.
Gelirime göre ne kadar kredi alabilirim
Krediye olan talep arttıkça bu konuda bankaların düzenlemelerinde de değişiklikler yaşanıyor. Kredi almak isteyen kişiler elde ettikleri toplam geliri ispatlamak zorundalar ve bu gelir miktarı ne kadar kredi çekebileceklerini belirleyen unsurlardan bir tanesi olarak görülüyor. Kişinin gelirine göre ne kadar kredi kullanabileceğini hesaplamak için öncelikle aylık geliri ve alacağı kredinin vadesinin bilinmesi önemli.
Gelire göre kredi nasıl hesaplanıyor
Kredi verirken bankalar genel olarak hane halkının toplam gelirini ele alır. Yani kredi başvurusunda ailede çalışan herkesin gelir bilgilerine yer verilmesi ve bu bilgilerin ispatlanması çekebileceğiniz kredi miktarını artırabilir. Tabi ki burada aynı çatı altında yaşamakta olan kişilerin ele alınacağını unutmayın.
Gelire göre verilecek toplam kredi miktarı kişinin aylık ödeyebileceği taksit üzerinden hesaplanır. Bir kişinin bir ayda en fazla gelirinin yarısı kadar kredi ödemesi yapabileceği düşünülerek bu şekilde bir sistem getirilmiştir. Bu kapsamda hane halkı geliri genel olarak hesaplanarak bu rakamın yüzde 50’sini kredi taksitinizi ödeyecek bir şekilde kredi alabilirsiniz.
Örneğin, aylık geliri 2000 lira olan bir kişinin kredi taksiti aylık olarak en fazla 1000 lira olabilir. Bu da çekeceği kredinin vadesine göre şu şekilde bir tablonun oluşmasını sağlar;
Aylık ödeme Toplam Vade Toplam Ödenecek Kredi Miktarı
1000 TL 12 Ay 12.000 TL
1000 TL 24 Ay 24.000 TL
1000 TL 36 Ay 36.000 TL
1000 TL 48 Ay 48.000 TL
1000 TL 60 Ay 60.000 TL
Bu tabloda yer verdiğimiz toplam ödenecek kredi miktarı faiz ve dosya masrafları ile birlikte bankaya geri ödeyeceğiniz miktardır. Sizin çekebileceğiniz kredi miktarı ise bu rakamdan faiz ve diğer giderlerin düşülmesinden sonra kalan miktardır.
Ekstra Gelirler Kredi Miktarını Etkileyebilir Mi?
Kredi başvurunuzu yaparken sahip olduğunuz tüm gelirleri belgeleyebiliyor olmanız alacağınız kredi miktarını da belirleyecektir. Bankalar toplam gelirin en fazla yüzde 60’lık kısmını değerlendirme altına alır.
Başka Bankada Kredim Var Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
Herhangi bir bankada hali hazırda bir kredi ödemeniz var ve yeniden kredi çekmek istiyorsanız toplam gelirinizden mevcut kredi ödemenizi çıkarmanız gerekir. Aynı anda farklı bankalarda kredinizin olması mümkün ancak aylık yapacağınız ödeme miktarının yine de gelirinizin yarısını aşmaması gerekiyor.